Anke van der Meer

“De Schakel en ik zijn nauw met elkaar verbonden. Ooit zat ik hier zelf als meisje in de klas. Nu sta ik hier inmiddels al weer heel wat jaren als leerkracht. Veel aspecten van de school zijn door de jaren heen gelijk gebleven. Het is een echte dorpsschool, gemoedelijk en kleinschalig. Ik ken alle leerlingen en de ouders. We doen het hier echt samen, met elkaar. We zijn erg blij met een actieve oudergeleding, die zich zeer verbonden voelt met de school. Immers, ze hebben vaak zelf ook op De Schakel gezeten als kind. Samen is ook jong en oud samen laten leren. Hiervoor hebben we buddy activiteiten, waarbij jonge en oudere kinderen samen projecten en activiteiten uitvoeren. Dat zorgt er mede voor dat er een goede, sociale sfeer is op school.” 

“Door de jaren heen is er onderwijskundig uiteraard wel veel veranderd, we gaan met de tijd mee. ICT is niet meer weg te denken, zo ook niet in onze school, waar we binnenkort met de Apple leeromgeving gaan werken. Wat ik zelf heel erg leuk vind is dat we het wetenschap & techniek onderwijs hebben omarmd. In het kader hiervan hebben we bijvoorbeeld de Proef van de Week en is er een techniekcoach. Zij houdt zich bezig met de aanschaf van leuke en uitdagende lesmaterialen en bereidt allerlei interessante lessen voor. Ik word altijd erg enthousiast van de projecten en themaweken. Doordat de hele school in het teken staat van dat thema, ontdekken kinderen andere talenten en kennis.”

“Maar er is meer dan alleen het dorp en de school. Ook voor kinderen. Zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid en de intrinsieke motivatie om te leren zijn voor mij belangrijke waarden die ik de kinderen wil meegeven. Maar ook dat ze nieuwsgierig zijn naar de wereld om hun heen en respect hebben voor andere culturen. De humanistische en godsdienstlessen leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Want ook al blijven ze later hier in het dorp wonen, onze leerlingen zijn wereldburgers in de dop.”